020 77 18 927 mail@jan-architectuur.nl

herindeling gemeentelijk monument
monumentnummer: 200660

locatie:
Amsterdam

opdrachtgever:
Kerkenraad van de Oosterparkkerk

oppervlakte:
gebouw: 400 m²

status:
gefaseerde uitvoering

De Oosterparkkerk is een jong monument. Het kerkgebouw met bijgebouwen is in 1904 gebouwd naar ontwerp van Abraham Salm. Veel interieuronderdelen in de kerkzaal en de vestibule stammen uit de bouwtijd (glas-in-loodramen, stucafwerkingen, ventilatieroosters, deuren (in sommige gevallen inclusief hang- en sluitwerk), vloeren van granito (vestibule) of van hout (kerkzaal) en het orgel). Omstreeks 1930 is aan de zuidwestzijde van het gebouw een eenvoudig keukentje ingericht (keukenkastjes, granito-aanrecht). In 1970 is boven de consistoriekamer, als uitbreiding van de kosterwoning, een extra bouwlaag toegevoegd (de glas-in-loodramen aan de zuidzijde van de kerkzaal zijn bijgevolg voor een deel geblokkeerd en ontvangen minder daglicht dan voorheen). In de tweede helft van de twintigste eeuw is aan de westzijde van de kerkruimte een aantal wijzigingen doorgevoerd: de vernieuwing van het podium en de verwijdering van de flankerende vaste banken en de preekstoel. Ook in de kerkruimte zijn de kerkbanken vervangen door stoelen. Voorts zijn enkele deuren van een beplating voorzien. De kerkruimte is witgeschilderd; een indicatie van de oorspronkelijke kleurafwerking geeft de lambrisering van de trap naar het orgel.

In de kerk is op verschillende plekken asbest aangetroffen. Aangezien dit aanzienlijke kosten met zich meebrengt is gekozen om eerst de asbest te verwijderen voordat verder wordt gegaan met de herindeling.

De volgende fase is het verbouwen van de toiletten. Deze zijn verouderd en worden nu bereikt via de vestibule. In de toekomst zullen de toiletten vanuit de entree bereikbaar worden waardoor in de vestibule ruimte ontstaat om de garderobe beter in te richten en het schilderwerk in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Een andere grote wens is het verplaatsen van de keuken naar de kosterwoning. Hiervoor is een grotere ingreep nodig die het mogelijk maakt om een gelijkvloerse keuken te creëren met meer manoeuvreerruimte. Enkele oude elementen zoals het wasbakje worden opgenomen in het interieur van de keuken die zal worden voorzien van moderne apparatuur.

Het pand zal op korte termijn ook een grote schilderbeurt aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde ondergaan.

 

Vergelijkbare projecten: Rijksmonument Muiden