020 77 18 927 mail@jan-architectuur.nl

restauratie rijksmonument
monumentnummer: 30114

locatie:
Muiden

opdrachtgever:
particulier

oppervlakte:
perceel: 277 m²
benedenwoning: 109 m²
tuin: 126 m²
schuur: 19 m²
bovenwoning: 101 m²

status:
opgeleverd en verhuurd/bewoond

Vóór 1560 moet er op de huidige plek van het pand al bebouwing hebben gestaan. Maar gezien de balklaag en de bouwwijze zal het voorhuis in de tweede helft van de zestiende eeuw zijn gebouwd (1564-1600). Het betrof een vrij ondiep langspand van één bouwlaag, met kelder en zolder, tussen twee topgevels. In de tweede helft van de zeventiende eeuw werd het pand uitgebreid met een achterhuis.
Waarschijnlijk in 1866 werd de voorgevel vernieuwd en de kapconstructie aangepast. De winkelpui dateert waarschijnlijk van 1891 toen op nr. 59 een kruidenierszaak startte. Aan het eind van de negentiende eeuw werd er tevens een bovenwoning gerealiseerd, die bereikt kon worden vanuit een nieuw portaal met steektrap en voordeur aan de zuidzijde van de voorgevel.

Daarna zijn er nog enkele verbouwingen geweest waarbij delen van de zeventiende-eeuwse achtergevel verdwenen en intern nogal wat aan het zicht is ontrokken.

Het pand is een aantal jaren onbewoond geweest, er was voorheen een apotheek gevestigd. Na het inventariseren van de historische elementen zijn er twee appartementen gemaakt waarbij oorspronkelijke elementen tevoorschijn kwamen.

Met het oog op de periode eind 19e eeuw, waarvan de meeste elementen nog zichtbaar en bewaard zijn gebleven, is het pand gemoderniseerd en gerestaureerd. De constructie van de oude kap van het voorhuis en de ‘nieuwe’ kap uit 1932 van het achterhuis zijn in de bovenwoning weer zichtbaar.

In de benedenwoning zijn de balken met korbelen weer zichtbaar geworden en is de structuur van de oude indeling teruggebracht.

De achtergevel heeft weer kozijnen die passen bij het historische karakter en de door weer en wind aangetaste constructie is weer hersteld.

 

Vergelijkbare projecten: Vrijstaande woning Rijnsaterwoude, Boederij De Hoge Ham, Renovatie benedenwoning Jan van Eijkstraat, Herinrichting Oosterparkkerk