020 77 18 927 mail@jan-architectuur.nl

Verbouwing van woningen en appartementen

Verbouwing van woningen en appartementen

Elk project begint met een idee over een nieuwe (vrijstaande) woning, een uitbreiding van het kantoor of de bestaande woning of kantoor heeft een grondige renovatie nodig. Met het idee begint het bouwproces al en dan komt er al veel op u af. Hoe gaat u het financieren? Welke mensen kunt u inschakelen om u te helpen met de plannen? Hoe verloopt het hele proces? Past het idee wel binnen de regels van het bestemmingsplan van de gemeente en/of provincie? Welke vergunningen zijn er nodig of kan het zonder vergunningen? En zijn er ook nog aparte onderzoeken zoals een asbestinventarisatie, een archeologisch onderzoek of geluidsoverlast verplicht?

voor de verbouwing

na de verbouwing

duurzame woning klaar voor de toekomst

Waar te beginnen?

U heeft het idee dat uw woning aan onderhoud toe is of u wilt uw gedateerde interieur vernieuwen. Misschien heeft u wel een appartement gekocht dat volledig is uitgewoond en niet voldoet aan de huidige normen. Wilt u maar één verdieping herinrichten of moet de volledige woning opgeknapt worden. Wilt u uitbreiden in de tuin op de verdieping of zelfs op het dak? Kortom u wilt iets doen aan uw woning of appartement.

Dan begint u uiteraard met kijken naar wat u wel of niet mooi lijkt op bijvoorbeeld Pinterest, Instagram of bij familie, vrienden en buren. Bladeren door woonmagazines en een uurtje op Funda snuffelen kan veel inspiratie opleveren. Met die ideeën en uw wensen kunt u dan het beste naar een architect toe gaan. Een architect kan u vanaf het begin volledig ondersteunen bij het hele renovatieproject. Zo’n project doorloopt een proces van keuzes, afstrepen, wegstrepen en verrassingen in positieve en negatieve zin.

Het bouwproces

Een bouwproces doorloopt verschillende fases. Van het eerste idee tot een onderhoudsplan voor uw pand wanneer het af is; u moet aan veel dingen denken en veel beslissingen nemen. JAN architectuur verzorgt de begeleiding, tekeningen en adviezen per fase waarmee u grip op uw (ver)bouwproject houdt.

Al bij het begin van het proces wordt er onderzocht of het plan past binnen het bestemmingsplan. Of het technische en financieel haalbaar is en wordt gekeken naar de planning. Vervolgens gaan we samen schetsen en krijgt de verbouwing steeds meer vorm. Nadat een eventuele aanvraag omgevingsvergunning is ingediend, kan er gezocht gaan worden naar de juiste mensen voor de uitvoering van de plannen en wordt de renovatie werkelijkheid.

Interieur of exterieur

Bij een renovatie wordt niet alleen bouwkundig naar uw woning gekeken, zodat de techniek van constructies en installaties klopt en op de toekomst is voorbereid, maar ook naar kleuren, licht, ruimte en gebruik. Als u uw woning duurzaam wilt maken, heeft het toepassen van bijvoorbeeld een lucht- of bodemwarmtepomp alleen maar zin als de isolatie van uw woning ook goed is. En die isolatie geldt niet alleen voor uw muren, vloer en dak, maar ook voor ramen, deuren en tussenwanden. Hoe gaat dat er dan allemaal uitzien? JAN architectuur maakt bij de ontwerpen ook visualisaties en laat met referenties zien hoe het zou kunnen worden. Daarbij wordt ook gekeken of een vergunning nodig is of dat er subsidiemogelijkheden zijn en dat alles moet dan wel binnen uw budget passen.

Vergunningen

Op omgevingsloket.nl kunt u een eerste check doen of u een vergunning nodig heeft voor uw verbouwing. Dit kunt u eventueel ook navragen bij het loket bouw- en woningtoezicht van de gemeente. Dat kan een architect ook voor u uitzoeken omdat de meeste bestemmingsplannen, wet- en regelgeving zoals o.a. het bouwbesluit en beleidsnotities van de gemeente geen geheimen kent voor een architect. In de wirwar van regels, uitzonderingen, (on)mogelijkheden en wensen is de architect de spin in het web om dat alles in een ontwerp te brengen zodat het meest optimale resultaat wordt behaald.

Schakel een architect in met kennis van verbouwingen

Soms is niet helemaal duidelijk of er wel of niet een vergunning nodig is of komt u er maar niet uit hoe de verbouwing er uit moet komen te zien. Het advies van een architect kan u net dat stapje verder brengen waardoor voor u duidelijk wordt wat de kosten zouden kunnen zijn en hoeveel tijd het zou kunnen kosten. Een architect kent de wegen binnen de gemeente en heeft persoonlijk contact met de ambtenaren die de aanvraag beoordelen en tijdens de bouw komen controleren. Niet alleen voor het ontwerp, maar tijdens de verbouwing staat de architect aan uw zijde om alles goed te laten verlopen.