020 77 18 927 mail@jan-architectuur.nl

Monumentale boerderij ‘De Hoge Ham’

opdrachtnemer:
Archon bv Maarsbergen

architect:
H. Gaasbeek, architect BNA, dir. Archon bv

meewerkend architect:
ir. M.H. Kleijer

opdrachtgever:
Fam. Hamminga

oppervlakte:
woonhuis: 415 m²
zomerhuis/atelier: 172 m²
varkensstal/garage: 161 m²

 

In de boerderij zijn nog originele elementen aanwezig welke monumentale waarde hebben; waaronder de knechtenkamer in het stalgedeelte. Het zomerhuis bevat nog een originele plee.

Het complex is van monumentaal belang door onder andere de hoge mate van authenciteit en het samenhangende geheel van gebouwen.

Het zomerhuis is verbouwd tot atelier en gastenverblijf. De toegevoegde elementen zijn van moderne materialen zodat de in oorspronkelijke staat herstelde (monumentale) elementen duidelijk in contrast staan.
De bestaande varkensdeuren zijn voorzien van glas, de staldeur heeft grote dubbele glazen deuren die achter het kozijn zijn gezet. Het oude stucwerk aan de binnenzijde van de kopgevel is voorzien van een kunststof voorzetgevel, de wasplaats en de poepdoos zijn in ere hersteld.
De kleuren en materialen van het interieur zijn in overleg met de monumentencommissie en samen met de bewoners uitgezocht.

De exacte ouderdom van deze monumentale boerderij is (vooralsnog) niet vast te stellen. Wel is duidelijk dat de kern, de (voormalige) woonkamer en gang van het hoofdgebouw uit tenminste de late 16de of vroege 17de eeuw dateert. In het derde kwart van de 19de eeuw is de boerderij ingrijpend veranderd en een dwarshuisboerderij geworden. In deze periode is ook een (nieuw) zomerhuis gebouwd.
Het vrijstaande stalgebouw dateert uit rond 1900. De indeling van het erf, de sloten en de rangschikking van de gebouwen correspondeert nog in belangrijke mate met de 19de eeuwse opzet.

Net als in het atelier zijn in de woning de toegevoegde elementen strak en/of van moderne materialen zodat de oorspronkelijke staat van de boerderij met o.a. de originele schouw en zeldzame knechtenkamer een duidelijk contrasterend onderdeel vormt van de woonfunctie.
Het voorhuis heeft dezelfde indeling behouden. Op de deel is de woonkamer, de keuken en het toilet gesitueerd. Door het toevoegen van een stalen gevel binnen op de deel, is een deel van de bestaande vloer met originele gruppen en de knechtenkamer behouden en een overdekt terras geworden.
De keuken waaromheen de trap naar de verdieping is gesitueerd, de ‘zwarte doos’ waarin het toilet zit en de openhaard zijn ruimte bepalende elementen.
Op de deel is een verdieping gemaakt met een hobbyruimte en de doorgang naar de verdieping in het voorhuis. Deze doorgang komt uit in een glazen doos die onder het niet-geisoleerde dak staat van het voorhuis waarin de badkamer en slaapkamer zijn gesitueerd. De ruimte daar omheen en het dak zijn in originele staat behouden.