020 77 18 927 mail@jan-architectuur.nl

Renovatie vrijstaande woning Rijnsaterwoude

renovatie monumentale woning

locatie:
Rijnsaterwoude

opdrachtgever:
de heer R. van Hassel en mevrouw E. van der Klei

oppervlakte:
perceel: 803 m²
woonhuis:  224 m²
tuin: 632,5 m²

status:
opgeleverd en bewoond

Het pand maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Rijnsaterwoude en is prachtig gelegen naast de Woudse Dom, de oude kerk van het dorp en op een steenworp van het Braassemmeer.

Bij het ontmantelen van de oude lagen van muren en plafond ontdekte we een oude haard, een koelkelder en meerdere (kleine) details die de historie van het pand vertellen. Veel is toch nog onbekend, maar wat wel bekend is, is dat het een wagenmakerij is geweest en dat de kap volledig is afgebrand. Daarna is de woning als woning gebruikt en zijn er diverse verbouwingen geweest.

 

De opdrachtgever wilde de oudheid en geschiedenis van het huis zichtbaar houden, maar tegelijkertijd de woning energie neutraal maken. Daarvoor zin grote ingrepen nodig geweest, die uiteindelijk veel van de oorspronkelijke structuur van het pand hebben versterkt. Oude elementen zoals de schuurdeur zijn op een andere plek in de woning terug gebracht zodat de geschiedenis van het huis nog verteld en getoond kan worden.

Met een bodemwarmtepomp, een ingenieus ventilatiesysteem, goede isolatie en zonnepanelen kan de meter op nul worden gehouden en is een oud pand klaar voor de toekomst.

 

Vergelijkbare projecten: Restauratie en herindeling rijksmonument Muiden, Boerderij de Hoge Ham, Renovatie bovenwoning Van Eeghenstraat